Om de schuldenlast van Griekenland dragelijk te maken heeft het land de komende drie jaar nog zeker 36 miljard euro nodig en minder strengere voorwaarden uitstaande leningen.
Dat stelde het Internationaal Monetair Fonds donderdag. De totale financieringsbehoefte van Griekenland schat het IMF voor de periode oktober 2015 tot en met eind 2018 op 50 miljard euro.
De internationale geldschieter stelde dat de recente ontwikkelingen rond Griekenland, die uitmondden in een ‘staakt-het-vuren’ tot de uitkomst van het referendum van aanstaande zondag bekend is, niet zijn meegenomen in zijn analyse.
Mocht Griekenland uiteindelijk de vereiste hervormingen doorvoeren, moeten de overige eurolanden volgens het IMF stappen zetten om de schuldenlast van Griekenland dragelijk te maken. Een van de opties zou dan zijn de looptijd van tal van leningen te verdubbelen.
Schuldverlichting
Het IMF merkte fijntjes op dat de schuldenlast niet verder verlicht zou hoeven worden als Griekenland de in 2012 gemaakte afspraken volledig had doorgevoerd. “Significante beleidswijzigingen sindsdien en, niet in de laatste plaats, halfslachtige hervormingsinspanningen, hebben echter geleid tot een flinke toename van de financieringsbehoefte. Die nieuwe leningen komen bovenop de zeer hoge bestaande schuldenlast.”
De geldschieter illustreerde het gebrek aan vaart bij de inspanningen van de Griekse overheid met de opmerking dat er in de afgelopen vijf jaar slechts 3 miljard euro is verdiend door staatseigendommen te privatiseren. De opbrengst in de periode 2014 tot en met 2022 werd door het IMF geraamd op 23 miljard euro.
"Nu de politiek minder gecompliceerde transacties zijn voldaan, schatten de we de opbrengst in de komende jaren op 500 miljoen euro per jaar. Om in de pas te lopen met de oorspronkelijke raming, is alleen hier al 9 miljard euro aan nieuw kapitaal nodig tussen 2015 en 2018.''
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl